Základné bylinky v kuchyni – čo by vám nemalo chýbať?

Bylinky toho vedia spraviť v jedlách naozaj veľa. Dokážu zlepšiť ich chuť, no zároveň obsahujú aj množstvo zdravých látok a vplývajú na naše zdravie. Na to, aby ste ich začali pestovať vám netreba veľkú záhradu – prežijú aj na balkóne alebo v kvetináči na okne. Ktoré bylinky by vo vašej kuchyni nemali chýbať a patria do základnej výbavy?

Základné bylinky v kuchyni – čo by vám nemalo chýbať? (Foto: unsplash.com)

Rozmarín lekársky

Trvalka, ktorá vyžaduje slnečné stanovisko a suchšiu pôdu. Rozmarín je v kuchyni naozaj všestranný a využije ho asi každý typ kuchára – gazdinky, ktoré varia každý deň aj príležitostní kuchári. Je liečivý a hovorí sa o ňom, že je to bylinka pre dlhý život, pretože má vplyv na mozog, srdce aj trávenie. Tým, že je aromatický, tak sa pridáva na zvýraznenie chuti mäsa, omáčok, cestovín alebo zemiakov.

Bazalka

Je jednou z najobľúbenejších byliniek a nájdete ju v takmer každej kuchyni, či už v čerstvej alebo sušenej podobe. Vyžaduje slnečné stanovisko a priepustnú pôdu. Môže sa pestovať na okne alebo v záhrade. Bazalka je jednou z hlavných ingrediencií na prípravu pesta a používa sa hlavne na prípravu jedál z talianskej kuchyne. Môžete ju použiť na pizzu, do omáčok alebo do šalátov.

Tymian

Tymian je bylinka podobná materinej dúške, obe sú multifunkčné rastliny, ktoré sú v kuchyniach veľmi obľúbené. Tak, ako je bazalka obľúbená v talianskej kuchyni, tak tymian je súčasťou stredomorskej kuchyne. Ochucuje sa ním mäso, polievky, zeleninové šaláty aj iné jedlá. Zo zdravotného hľadiska pomáha pri liečení tráviaceho systému, zápalových ochorení dýchacích ciest a iných ochorení.

Stévia

So stéviou ste sa pravdepodobne stretli v podobe sladidla, ktoré sa používa namiesto cukru. Viete si ju vypestovať aj sami doma, a to veľmi jednoducho. Stévia je vhodná hlavne pri cukrovke alebo keď chcete schudnúť, no nie je pre vás jednoduché vyradiť zo stravy sladké. V našich zemepisných šírkach sa stévia pestuje len v lete alebo doma v kvetináči.