Viete, ako najlepšie vymiešať sneh z bielkov? Možno budete prekvapení

Či už pečiete raz-dvakrát do roka alebo pravidelne, určite ste sa pri nejakom recepte na koláč už stretli s tým, že ste museli vyšľahať sneh z časti vajíčok. V súčasnosti by to už vďaka kuchynským spotrebičom nemal byť až taký problém, no napriek tomu sa sneh nie vždy vydarí. Prečo je to tak?

Viete, ako najlepšie vymiešať sneh z bielkov? Možno budete prekvapení
(zdroj: unsplash.com)

Cukor je alfou aj omegou

Tak, ako je v niektorých koláčoch sneh kľúčový, pre sneh je zasa kľúčový cukor. Pri príprave snehu môžete, samozrejme, použiť akýkoľvek cukor – ak ste zástancom zdravej kuchyne, pokojne zvoľte aj trstinový, kokosový či brezový. Tí najlepší pekári a cukrári však vo výbere cukru majú jasno: ak chcete vytvoriť dokonalý sneh, určite zvoľte klasický biely kryštálový alebo práškový cukor. Cukor snehu nedodáva len sladkosť, ale predovšetkým tvrdosť, vďaka ktorej drží tvar. Preto je dôležitý aj moment, kedy ho pri šľahaní pridáte.

Po okrajoch a postupne

Keď do bielok pridávate len menšie množstvo cukru, pridajte ho hneď na začiatku šľahania. Pri väčšom množstve je zasa dobré cukor pridávať pomaly, keď už je z bielok vyšľahaný tuhší sneh. V oboch prípadoch však cukor pridávajte postupne po okrajoch, nie priamo do stredu misky. Okrem cukru sú dôležité aj vajíčka, čerstvé sú základ. Rovnako si dajte pozor na oddelenie bielok od žĺtkov, pretože ak v bielkach zostane čo i len kúsok žĺtka, sneh sa nemusí podariť vyšľahať.

Máte riad naozaj čistý?

Vajíčka si vyberte z chladničky vopred, aby mali izbovú teplotu. Niektorí odporúčajú oddeliť bielka od žĺtkov už deň pred šľahaním snehu, aby sa cez noc dobre odležali. Misku, v ktorej budete šľahať, skúste predtým opláchnuť octovou vodou, aby ste ju naozaj dôkladne odmastili. Rovnako čisté by mali byť aj metličky robota, ktorým budete šľahať, na tie môžete použiť napríklad citrónovú šťavu. A tajným trikom na vyšľahanie dokonalého snehu je aj soľ – pridajte z nej kúsok do bielkov pred šľahaním. Sneh nikdy nešľahajte vopred, ale použite ho okamžite po jeho vyšľahaní, pretože už po piatich minútach sa jeho štruktúra začne opäť meniť.

www.KuponyZdarma.sk

Nakupujte lacnejšie!