Slovenská whisky

By on november 25, 2016

Čo krajina, to iná whisky. Aká je tá naša – slovenská whisky?

Whisky. Obilný destilát pôvodom zo Škótska a Írska, ktorý sa však teší popularite po celom svete. Vedeli ste, že existuje množstvo rôznych značiek whisky vyrábanej v rôznych svetových krajinách? A čo krajina, to iná chuť whisky. Pretože žiadne dve značky whisky nechutia rovnako! Množstvo ľudí ten rozdiel absolútne nespozná. No skutočný znalec a milovník whisky po jej ochutnaní okamžite vie, o aký nápoj ide. V ktorých krajinách sa teda vyrába tá najlepšia a najznámejšia whisky?

Americká whiskey

Všimli ste si ten odlišný názov? Prvý rozdiel medzi americkou whiskey a whisky z iných svetových krajín, je už v jej názve. Američania totiž tento nápoj označujú ako whiskey, kým inde vo svete je to whisky. Je vyrábaná z obilných, žitných alebo z kukuričných zŕn. Podľa toho sa rozlišujú rôzne druhy americkej whiskey.

  • Pri jej výrobe je použitých aspoň 51% žita.
  • Je to americká whiskey, ktorá pochádza z Kentucky. Vyrába sa z kukurice a zreje v nových dubových sudoch, ktoré sú pred použitím vypaľované. To dáva bourbonu jeho nezameniteľnú dymovo-drevitú chuť.
  • Alebo takzvaná kukuričná whiskey, musí obsahovať aspoň 80% kukurice. Môže zrieť aj v použitých dubových sudoch, nielen nových.
  • Tennessee whishey. Je známa po celom svete, pretože k tejto americkej whiskey patrí napríklad Jack Daniels. Zreje vo vypálených dubových sudoch minimálne dva roky, no niektoré druhy až šesť rokov. Filtruje sa cez drevené uhlie z cukrového javora.

Škótska whisky

Mnohí odborníci ju považujú za najkvalitnejšiu. Ak má byť považovaná za škótsku, musí spĺňať určité štandardy. Musí byť vypálená v škótskej paliarni a zrieť na území Škótska v dubových sudoch minimálne tri roky a jeden deň. Je zvyčajne dvakrát destilovaná z jačmenného sladu. Do fliaš môže byť podľa škótskych zákonov stáčaná iba whisky s minimálnym obsahom alkoholu 40%. Chutí a vonia po rašelinovom dyme.

Írska whisky

Považuje sa za najstaršiu na svete. Vyrába sa z jačmeňa, ovsa, žita, pšenice, melasy a cukrovej trstiny. Je trikrát destilovaná, čím sa líši od škótskej whisky. Rovnako ako surovinami, z ktorých sa vyrába. Má strednú sladovú chuť.

Kanadská whisky

Podľa kanadských pravidiel musí byť v základnom destiláte aspoň 50% kukurice. Zvyšok môže tvoriť ovos, žito, či pšenica. Je dvakrát destilovaná a po destilácii rezaná obilnou whisky, čo ju odlišuje od ostatných svetových typov whisky. Zreje minimálne štyri roky. Kanadská whisky je svetlejšia a ľahšia ako iné svetové whisky.

Na Slovensku máme Nestville whisky

Aj na Slovensku sa vyrába kvalitná whisky. Nezameniteľnú chuť slovenskej whisky od Starej Ľubovne dodáva kvalitná voda, obohatená o minerálne látky a prameniaca z Beliansky Tatier. Dozrieva v sudoch z bieleho duba a je charakteristická svojou sladkastou a bohatou vanilkovou chuťou. Má krásnu zlato hnedastú farbu. Tá najkvalitnejšia Nestville whisky zreje až šesť rokov. A smelo môže konkurovať aj zahraničným značkovým whisky.